Väestönsuojan toimintakunnon ylläpitäminen on taloyhtiön lakisääteinen velvollisuus. Suojan kuntoa ja toimintaa tulisikin ylläpitää samojen lainalaisuuksien mukaisesti kuin taloyhtiön muitakin taloteknisiä järjestelmiä. Kokosimme TOP 5 -ohjeet siitä, kuinka taloyhtiön väestönsuojaa tulisi ylläpitää. Laajempi tietopaketti taloyhtiöiden väestönsuojien ylläpidosta on kuunneltavissa Turvallisuustiistai-webinaarimme tallenteesta.
1. Kootkaa tiimi, joka on vastuussa väestönsuojan toimivuudesta ja tarkastuksista
Tähän tiimiin voi kuulua esimerkiksi hallituksen jäseniä, isännöitsijä ja asiantuntijayritys. Yhteistyössä aikataulutatte väestönsuojan tarkastuksiin liittyvät toimenpiteet ja vastuut sekä kirjaatte kaikki väestönsuojaan liittyvät tarkastukset ja toimenpiteet taloyhtiön pelastussuunnitelmaan. Tiimin tehtävä on myös toteuttaa varautumiseen ja väestönsuojaan liittyvä viestintä.
2. Nostakaa pelastussuunnitelma ja varautuminen yhtiökokouksen asialistalle
Varautumisen säännöllinen esiin nostaminen varmistaa, että asukkaat sekä osakkaat saavat hallituksen kautta aina ajantasaista tietoa taloyhtiön pelastussuunnitelmasta ja varautumisen tilasta. Yhtiökokouksessa tulisi käydä lävitse taloyhtiön paloturvallisuustilanne, pelastussuunnitelman ajantasaisuus, väestönsuojan kunnossapito sekä turvallisuusviestinnän periaatteet. Aihealueen valmistelun suorittaa hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa.
3. Suorittakaa väestönsuojaan tarkastukset ja tiiveyskoe
Väestönsuoja ja sen materiaalit tulee tarkastaa vuosittain ja laajempi tiiveyskoe on suoritettava 10 vuoden välein. Väestönsuojan tarkastus vaatii erityistä ammattitaitoa ja suositeltavaa olisi kilpailuttaa ja valita sen toteuttamiseksi ammattimainen asiantuntijayritys, jolla on mahdollisuus toteuttaa myös suojassa mahdollisesti havaittavien puutteiden korjaukset. Väestönsuojan tarkastus on mahdollista toteuttaa myös taloyhtiön vastuuhenkilöiden toimesta, jos taloyhtiöstä löytyy vaadittavaa osaamista.
4. Viestikää väestönsuojan käyttöohjeet taloyhtiön asukkaille
Viestinnässä tulisi noudattaa taloyhtiön yleistä viestinnän kulttuuria ja toimintatapoja. Väestönsuojan käyttöohjeet tulee kirjata taloyhtiön pelastussuunnitelmaan ja tehokkain tapa viestiä ne asukkaille onkin juuri pelastussuunnitelman avulla. Väestönsuojan käyttöohjeet tulee olla myös omana dokumenttinaan väestönsuojassa.
5. Toteuttakaa huollot ja toimenpiteet säännöllisesti
Kirjatkaa väestönsuojan tarkastukset taloyhtiön huoltokirjaan ja pelastussuunnitelmaan. Näin tarkastustoimet tulevat suoritettua ajallaan ja säännöllisesti, vaikka taloyhtiön vastuuhenkilöt muuttuisivat vuosien saatossa. Jos taloyhtiönne käyttää väestönsuojan tarkastuksiin asiantuntijayritystä, niin tarkastuksista on suositeltavaa laatia huoltosopimus. Safetumin riskitarkastushavaintojen mukaan 49 % suomalaisista väestönsuojista ei ole käyttöönotettavissa 72 tunnissa tai suojan huollot on laiminlyöty. Tämä johtuu havaintojemme mukaan yleensä muistamattomuudesta, ei niinkään siitä, etteikö toimenpiteitä haluttaisi suorittaa.
Hoidetaan turvallisuutta vahinkojen sijaan
Vahinkojen sijaan kiinteistöjen tulisi keskittyä turvallisuuden hoitamiseen, sillä vaaratilanteiden ennaltaehkäisyllä voidaan varmistua siitä, että onnettomuus tai kriisitilanteessa taloyhtiön turvallisuuteen voi luottaa. Elämme aikakautta, jossa varautumiseen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin.