Taloyhtiön yhtiökokous on vuoden tärkein tilaisuus, jossa tehdään päätöksiä kiinteistön kunnossapidosta, turvallisuudesta ja muista yhteisistä asioista. Yksi ajankohtainen ja keskeinen aihe tämän kevään yhtiökokouksissa on paloturvallisuus ja varautuminen, sekä erityisesti asuinhuoneistojen palovaroittimien hankinta ja kunnossapito.
Kotien palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle
Vuoden 2026 alusta astuu voimaan merkittävä lakimuutos, kun asuinhuoneistojen palovaroittimet siirtyvät asukkaalta taloyhtiön vastuulle. Tämä tarkoittaa, että viimeistään kevään yhtiökokouksessa on syytä käsitellä, millaiset palovaroittimet taloyhtiöön hankitaan ja miten niiden kunnossapito järjestetään.
Taloyhtiön kannattaa huomioida päätöksenteossa seuraavat asiat:
- Lain vaatimukset: Laki velvoittaa taloyhtiöitä huolehtimaan palovaroittimien toiminnasta, joten on tärkeää suunnitella palovaroittimien säännöllinen ja suunnitelmallinen huolto ja kunnossapito koko palovaroittimen käyttöiän ajalle.
- Taloyhtiön vastuut: Taloyhtiön kunnossapitovastuuseen sisältyy yhtiöoikeudellinen valvontavelvollisuus, joka tarkoittaa, että palovaroittimien asennusten, huollon, kunnossapidon sekä vikailmoituksiin reagoimisen toteutumista tulee seurata ja poikkeamiin puuttua tehokkaalla tavalla.
- Palovaroittimien ominaisuudet: Suositeltavaa on valita palovaroitinmalli, jonka käyttöikä ja pariston kesto ovat 10 vuotta ja laitteen takuu kattaa koko käyttöiän.
Safetumin Palovaroitinpalvelussa taloyhtiö ja asukkaat voivat luottaa palovaroittimien toimivuuteen tulipalotilanteessa. Paristokäyttöiset palovaroittimet hyödyntävät vesimittareistakin tuttua etäluentatekniikkaa, jonka avulla varoittimien toimintakunto tarkastetaan ilman huoneistokäyntejä. Lisäksi koko käyttöiän kestävä 10 vuoden takuu takaa Euroopassa valmistettujen palovaroittimien huolettoman toiminnan.
Lue lisää Palovaroitinpalvelusta täältä
Muista päivittää taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma
Yhtiökokouksessa on tärkeää käsitellä myös taloyhtiön pelastussuunnitelma. Samalla voidaan varmistaa, että suunnitelma vastaa kiinteistön nykyisiä turvallisuustarpeita. Yhtiökokous on myös oikea hetki päättää mahdollisista päivityksistä ja varmistaa, että asukkaat ovat tietoisia turvallisuusohjeista ja kiinteistön paloturvallisuusriskit ovat kartoitettu ja hallinnassa.
Pelastussuunnitelma tulee pitää ajan tasalla, ja muutokset toimintaympäristössä tulee päivittää suunnitelmaan heti. Päivityksen yhteydessä pitää tarkastaa myös taloyhtiön turvallisuusriskit ja paloturvallisuuspuutteet. Riskit havaitsemalla ja puutteet korjaamalla parannetaan kiinteistön ja sen asukkaiden paloturvallisuutta.
Paloturvallisuuden riskitarkastuksen avulla voidaan tunnistaa ja korjata mahdolliset paloturvallisuuspuutteet. Me Safetumilla arvioimme kiinteistöstä lähes 200 eri osa-alueen riskit ja laadimme taloyhtiölle kattavan raportin. Taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä voi myös osallistua mukaamme riskitarkastukselle ja tutustua kiinteistön paloturvallisuuteen.
Riskitarkastuksen hyödyt kiinteistölle:
- Taloyhtiö saa kattavan ja selkeän raportin paloturvallisuusriskeistä kiinteistössä
- Analysoimme paloturvallisuuspuutteet ja käymme riskit läpi asiakkaan kanssa
- Mittaamme turvallisuusindeksin, joka havainnollistaa paloturvallisuuden kokonaistilannetta kiinteistössä
- Korjaamme havaitut puutteet sovitusti avaimet käteen -periaatteella
- Laadimme pelastussuunnitelman tai päivitämme sen
Lue lisää riskitarkastuksesta täältä
Pohditteko taloyhtiössänne ratkaisua palovaroittimiin tai päivitystä pelastussuunnitelmaan? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!