Ei vara venettä kaada, vaan varomattomuus. Varautuminen voi terminä kuulostaa hieman etäiselle. Käytännössä se on kuitenkin hyvin arkista toimintaa, jolla voidaan edistää jokaisen kodin turvallisuutta. Varautuminen on ajatustyötä sen osalta, kuinka toimia onnettomuustilanteessa. Se on myös käytännön tekoja ja arjen hankintoja, kuten kodin palovaroittimien toimivuuden tarkastuksia, kotivaran ylläpitämistä, taloyhtiön pelastussuunnitelmaan tutustumista ja ajankohtaisiin turvallisuusuhkiin tutustumista ja sopeutumista. Tai vaikkapa sitä, että autoillessa kiinnittää turvavyön ja pyöräillessä pyöräilykypärän.
Kodin paloturvallisuutta hoidetaan yhteistyössä. Taloyhtiössä hallituksen tehtävänä on ylläpitää taloyhtiön rakenteiden paloturvallisuutta, varmistaa paloturvallisuusjärjestelmien ja väestönsuojan toimivuus sekä huolehtia poistumisteiden avoimuudesta ja ajantasaisesta pelastussuunnitelmasta. Asukkaan tehtävänä on puolestaan varmistaa oman kodin paloturvallisuus ja noudattaa taloyhtiön laatimia ohjeita.
Liian usein kodin turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä tehdään vasta silloin, kun onnettomuus on jo tapahtunut. Kysymys kuuluukin, osaako sinun taloyhtiösi varautua turvallisuusriskeihin ennalta ja tehdä tarvittavat muutokset ajoissa? Hyvän turvallisuuskulttuurin eli turvallisuuteen liittyvien arvojen ja asenteiden omaava taloyhtiö ja sen asukkaat ovat kyvykkäitä varautumaan häiriötilanteisiin sekä onnettomuuksiin. Tällaisia häiriötilanteita tai onnettomuuksia voivat olla esimerkiksi tulipalo omassa tai naapurin huoneistossa, naapurin sairaskohtaus, kemikaalionnettomuus taloyhtiön lähellä tai koronapandemian kaltainen kansainvälinen poikkeustilanne.
Me Safetumilla olemme hoitaneet suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuutta ja varautumista jo yli 10 vuotta ja työllistämme tällä hetkellä lähes 60 turvallisuuden ammattilaista. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, koulutamme kiinteistöjen asukkaita ja työpaikkatilojen työntekijöitä, tarkastamme paloturvallisuusriskejä ja huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita.
Safetum Verkkopalvelullamme on yli 5000 kuukausittaista käyttäjää. Tavoitteenamme on, että mitä tietoa tai oppia asukas tarvitseekaan kodin paloturvallisuuteen ja varautumiseen liittyen, niin meidän verkkopalvelustamme hän löytää sen, ajasta tai paikasta riippumatta. Verkkopalvelustamme löytyy muun muassa seuraavia toimintoja asukkaille ja taloyhtiön hallituksille:
- Taloyhtiön hallitus pystyy hallinnoimaan kiinteistönsä pelastussuunnitelmaa
- Hallituksella ja isännöitsijällä on mahdollisuus seurata taloyhtiön paloturvallisuutta ja käynnissä olevien korjaustoimenpiteiden etenemistä
- Kaikki käyttäjät voivat tutustua turvallisuuden opasvideoihin (Linkitys Safetumin Youtube-kanavaan)
- Kaikki käyttäjät voivat lukea ja perehtyä ajankohtaisiin turvallisuusohjeisiin
Osaanko hoitaa kotini paloturvallisuutta oikein? Kärjistäen voisi todeta, että meillä suomalaisilla on ajoittain sellainen paha tapa, ettemme tee mitään, ellei viranomainen käske. Kysymme monesta turvallisuuteen liittyvästä asiasta ”Onko se lakisääteinen?” ennen kuin teemme turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä. Jos laissa ei suoraan sanota, että asia pitää tehdä juuri tietyllä tavalla, jää se liian usein tekemättä. Meidän tulisi kuitenkin ajatella turvallisuudesta siten, että hoidamme sitä niin oman, perheen kuin naapureidenkin turvallisuuden varmistamiseksi.
Kaipaako taloyhtiösi apua paloturvallisuuden hoitamisessa? Me autamme mielellämme! Ota yhteyttä.