Kolme ihmistä kuoli tulipalossa – Paloturvallisuuspuutteet tutkinnassa
Äkäslompolossa tapahtuneessa tuhoisassa tulipalossa oli vaarassa yli 30 ihmistä, joista useammalle aiheutui palossa vammoja ja kolme ihmistä kuoli tulipalossa.
Poliisi epäilee Äkäslompolon tulipalossa muun muassa törkeää yleisvaaran tuottamusta, törkeää kuolemantuottamusta, törkeää vammantuottamusta ja pelastusrikkomusta.
Paloturvallisuusyhtiö Safetum Oy:n johtava turvallisuusasiantuntija Teemu Kajava pitää tulipaloa järkyttävänä ja valitettavana tapahtumana, joka pitää tutkia tarkasti. ”Surullinen tapahtuma. Tämä onnettomuus tulee tutkia perusteellisesti, jotta voimme oppia ja ehkäistä vastaavat onnettomuudet tulevaisuudessa. Poliisi tutkii tässä nyt hyvin vakavia rikoksia. On erittäin tärkeää selvittää, oliko rakennuksen omistaja sekä vastuuhenkilöt huolehtineet paloturvallisuusvelvoitteista. Paloturvallisuusmääräykset velvoittavat rakennuksen omistajaa arvioimaan paloturvallisuusriskit säännöllisesti, puuttumaan havaittuihin riskeihin ja varmistamaan, että paloturvallisuuslaitteet, kuten esimerkiksi palovaroittimet ovat toimintakunnossa. Tämä on työtä, jota tehdään rakennuksien käyttäjien turvallisuuden varmistamiseksi”, Kajava kommentoi.
Helmikuun 13. päivä Äkäslompolossa tapahtunut tuhoisa tulipalo alkoi nykyisten arvioiden mukaan ulkoa ja eteni hyvin nopeasti tuhoten koko rakennuksen. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, oliko rakennuksessa tekijöitä, jotka olisivat edistäneet tulipalon nopeaa leviämistä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että rakennuksessa on ollut palovaroittimia, mutta niiden toimivuudesta ei ole vielä varmuutta. Tulipalosta selvinneet ovat kertoneet haastatteluissa, etteivät he ole kuulleet palovaroittimien hälytystä.
”Tilastojen valossa en olisi yllättynyt siitä, jos tutkinnassa selviäisi, etteivät rakennuksen palovaroittimet olisi toimineet", Kajava toteaa. Palotilastojen mukaan vuosien 2009–2018 aikana kuolemaan johtaneissa tulipaloissa 39 prosentissa tapauksista palovaroittimet eivät toimineet tai niitä ei ollut ollenkaan (Lähde: Pelastusopiston julkaisu D1/2019). "Palovaroittimien asentaminen ja toimintakunnon varmistaminen ovat Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan vastuulla”, Kajava lisää.
Pelastusrikkomukseen voi syyllistyä, jos laiminlyö paloturvallisuusmääräysten noudattamisen. Pelastusrikkomusnimike viittaa siihen, että epäily voi kohdistua rakennuksen omistajaan tai haltijaan – eli tahoon, joka on vastuussa rakennuksen kunnosta ja huollosta. Yleisvaaran tuottamuksesta puhutaan, jos joku on huolimattomuudellaan aiheuttanut suurelle ihmisjoukolle vakavan hengen tai terveyden vaaran.
Tapahtumien tutkinta jatkuu Onnettomuustutkintakeskuksen toimesta. Lopullinen tutkinta kestää kuukausia, keskimäärin noin 9–12 kuukautta.
Safetum Oy
Vuonna 2012 perustettu Safetum on paloturvallisuuden johtava asiantuntija Suomessa. Jo yli 20 000 kiinteistöä Suomessa on luottanut meille paloturvallisuuden ja varautumisen kokonaisvaltaisen hoitamisen. Huolehdimme kiinteistöjen palovaroittimista, tarkastamme paloturvallisuusriskit ja laadimme pelastussuunnitelmat. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on yhteistyötä.
Kuva: Kuvituskuva