Kaikissa Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän kohteissa huolehditaan säännöllisesti paloturvallisuudesta.
Tuhannet tamperelaiset käyvät päivittäin seurakuntien tapahtumissa, toimivat vapaaehtoisina tai käyttävät kirkon palveluita. Seurakuntayhtymä omistaa useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjä; kirkkoja, seurakuntataloja, kappeleita ja leirikeskuksia.
- Vanhin Tampereen luterilaisista kirkoista on rakennettu 1500-luvulla ja uusin vuonna 2001. Historiaan mahtuu tulipaloja ja onnettomuuksia, joita nykyään ehkäisemme kaikin mahdollisin keinoin, sanoo Tampereen ev.lut. seurakuntien apulaiskiinteistöpäällikkö Petri Salminen.
Vuosikymmenien aikana tietous paloturvallisuudesta on lisääntynyt ja toimintatavat ovat kehittyneet. Tiedetään, että pelkkä paperinen pelastussuunnitelma ei tee kiinteistöstä turvallista, vaan sen ylläpitämiseksi vaaditaan aktiivista toimintaa ja suunnittelua.
- Pelastustarkastukset ovat kehittäneet kokonaisvaltaisesti kiinteistöjemme paloturvallisuutta. Haluamme jokaiseen kohteeseen Turvallinen Kiinteistö -sertifikaatin.
Salminen tietää etukäteen muutamia seurakunnan kohteita, joissa pelastustarkastuksen pohjalta muodostunut turvallisuusindeksi ei yllä kiitettävälle tasolle.
- Se herättää hyvin omaa henkilökuntaamme. Alhainen turvallisuusindeksi ei tarkoita kiinteistölle surullista kohtaloa, saamme indeksin nopeasti kasvuun aktiivisella toiminnalla turvallisuuden edistämiseksi, Salminen sanoo.
Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän kirkot edustavat hyvin eri aikakausia ja tyylisuuntia. Tunnetuimpia niistä ovat Tuomiokirkko, Kalevan kirkko ja keskustan läheisyydessä sijaitseva Aleksanterin kirkko. Aleksanterin kirkon vahtimestari Mari Hovi kertoo suunnitelmallisen turvallisuustyön helpottavan arkea.
- Pelastustarkastuksella tulee vastaan asioita, joita on hyvä palauttaa mieleen. Muutama vuosi sitten sakastissa syttyi pienimuotoinen tulipalo. Kyseessä oli äänentoistolaitteen oikosulku, joka saatiin nopeasti hallintaan. Se kuitenkin muistutti, kuinka tärkeää on miettiä yksityiskohtia onnettomuuksien ehkäisemiseksi.
Pelastusvalvojat tekevät pelastustarkastuksella sen, mitä kiinteistön henkilökunta ja kävijät kaipaavat: tulipaloriskejä ja turvallisuuspuutteita aiheuttavat tekijät selvitetään ja niihin puututaan. Lopputuloksena on turvallinen ympäristö henkilökunnalle ja kävijöille.